top_banner
gezond

Tagatose en uw gezondheid

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar het gebruik, de reacties en de werking van Tagatose. Daaruit blijkt dat Tagatose een alternatief is voor sacharose en andere zoetmiddelen. In 1999 verklaarde de Food & Drug Administration (FDA), de Amerikaanse keuringsdienst voor voedingsmiddelen, dat Tagatose een absoluut veilig ingrediŽnt is. Dat werd in 2007 door het Europees agentschap voor Voedselveiligheid bevestigd.

De wereld gezondheidsorganisatie JECFA (Joint Expert Committee on Food Additives) onderzocht de veiligheid van Tagatose in juni 2004. Het besluit was dat er voor Tagatose geen enkele reden is om een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te bepalen. ADH is dus niet van toepassing. Veiliger kan een voedingsmiddel niet zijn. Ook voor Tagatesse is er geen sprake van een maximale dagelijkse dosering.

Diabetes en Tagatose

De moderne westerse samenleving blijft gelukkig bespaard van epidemieŽn zoals de pest, malaria of ebola. In de medische wereld wordt er echter al een tijdje gesproken over de stille epidemie. Daarmee verwijst men naar diabetes. Suikerziekte ontstaat namelijk traag, maar op termijn eist ze een torenhoge tol. Dagelijks krijgen tientallen mensen te horen dat ze aan deze ongeneeslijke aandoening leiden. De opmars lijkt niet te stuiten. Het zal niet zo lang meer duren voor ťťn op de tien Westerse mensen diabeet is.

En dat is echt niet alleen te wijten aan de vergrijzing van de bevolking. Onze moderne voedingsgewoonten en het gebrek aan lichaamsbeweging is de ideale kweekbodem voor deze welvaartziekte. Onze 'rijke' voeding, met veel verzadigde vetten en suikers, is er mede verantwoordelijk voor dat de balans tussen glucose en insuline in het lichaam verstoord wordt, met verhoogde bloedsuikerwaarden als resultaat. Dit is de zogenaamde diabetes type 2, waaraan 95 % van de suikerzieken lijdt. Type 1 heeft met een ongezonde levenswijze niets te maken. Hier produceert je alvleesklier gewoon te weinig insuline.

Een nul op het rapport? Gelukkig!

In een diabetisch dieet moet je regelmatig eten en volop voor niet-geraffineerde, zetmeelrijke producten kiezen. Vetten en eiwitten moeten zoveel mogelijk vermeden worden, en op de zoutinname moet een rem. Net zoals op het drinken van alcohol. Het spreekt bijna voor zich dat ook het gebruik van suikers beperkt moet worden. Vroeger dacht men zelfs dat een diabeet alle suikers achterwege moest laten. Dat idee is achterhaald. Maar maat houden blijft een goed advies. De kans is namelijk reŽel dat het overmatig suikergebruik de bloedglucose de hoogte in jaagt. De meeste specifieke producten voor diabetici zijn suikervrij, maar ze bevatten erg veel vet. Zoetstoffen zouden een alternatief kunnen zijn, maar daar zitten dan weer andere nadelen aan verbonden.

U kunt voortaan kiezen voor Tagatesse om al uw gerechten die heerlijke zoete smaak te geven. Tagatose heeft namelijk een glycemische index van bijna nul. De glycemische index van een koolhydraat is een getal dat aangeeft hoe sterk de glucosespiegel in het bloed omhoog gaat na het eten van een voedingsmiddel. Hoe lager het getal, hoe beter.

Een studie aan de Universiteit van Maryland (1999) toonde aan dat de inname van 75g Tagatose geen enkele stijging van de glucose in de bloedsuikerspiegel met zich meebracht. Noch bij gezonde testpersonen, noch bij diabetespatiŽnten. Deze resultaten werden later nog eens bevestigd door een onderzoek van de Onderzoeksafdeling van Menselijke Voeding in Kopenhagen. Deze uitzonderlijke waarde maakt Tagatose zo uniek. Bij de meeste concurrerende zoetstoffen liggen die waarden immers tientallen, zelfs honderden keren hoger.

Tagatesse is een natuurlijke tafelsuiker die perfect geschikt is voor diabeten, maar ook voor Low Carb-diŽten, omdat het absoluut geen invloed heeft op de suikerspiegel.

Strijd tussen goed en kwaad

Tagatose bevordert de aangroei van goedaardige darmbacteriŽn. Tachtig procent van deze suiker wordt pas gefermenteerd in de dikke darm. Daar gaat het selectief de groei van bifido- en melkzuurbacteriŽn stimuleren. Deze 'goede' bacteriŽn produceren op hun beurt bepaalde vetzuren, die 'slechte, ziekmakende' bacteriŽn remmen. Dit noemen we een prebiotisch effect. Het heeft onder andere een gunstige invloed op de weerstand van het menselijk lichaam en draagt bij aan een gezonde darmflora. Door middel van de prebiotische werking zorgt Tagatose dus voor een optimale darmtransit en wordt het evenwicht in het darmhuishouden op peil gehouden. Na inname van Tagatose zijn er geen laxatieve neveneffecten merkbaar. Alleen al hierom kan je Tagatose als een kindvriendelijke suiker bestempelen.

Kleine maagjes reageren anders

Om dezelfde redenen als degene aangehaald bij de suikerziekte, zijn Tagatose-producten en gerechten die gezoet werden met Tagatesse aan te raden voor kinderen die kampen met hyperactiviteit. Er zijn verschillende wetenschappelijke studies gedaan naar overgevoeligheidsreacties op suiker. Met name de relatie tussen het gebruik van suiker en hyperactiviteit is onderzocht. Uit vergelijkingen en combinaties van deze onderzoeken blijkt dat suiker op zich niet de oorzaak is van hyperactief gedrag. Een 'suikervrij dieet' is dus geen oplossing voor problematisch gedrag. Overmatig gebruik van suiker kan echter wel klachten veroorzaken zoals buikpijn of diarree. Kinderen kunnen zich daardoor vervelend voelen en onrustig en druk gedrag vertonen. Als je de gewone suiker simpel vervangt door Tagatesse, kan je zelf het effect constateren. Hierbij is het verstandig een leeftijdsgrens aan te houden vanaf 3 jaar.

tand

Een suikertand hoeft geen rotte tand te worden

Alle tandartsen raden aan het gebruik van suikers tot een minimum te beperken. Met dit revolutionaire product verwelkomen we namelijk de eerste suiker die geen tandbederf veroorzaakt. Het spreekt voor zich dat ook de kinderen dat graag zullen horen. En hun ouders. Want studies hebben uitgewezen dat tandbederf zowat de meest voorkomende chronische kwaal is bij onze kinderen.

Tagatose werkt de vorming van cariŽs niet in de hand. Gewoonweg omdat de condities die normaal gezien leiden tot tandbederf na het eten van suiker niet gecreŽerd worden als je Tagatose consumeert. De bacteriŽn in de mond kunnen deze suiker namelijk niet fermenteren en ze dus ook niet gebruiken om te overleven en zich verder te planten. De nochtans strenge Amerikaanse Food and Drug Administration gaf de toestemming om dit goede nieuws op de verpakkingen te vermelden.

Bronnen

Bertelsen, H. et al. (2003): "Blunting effect of D-tagatose on blood glucose when administered orally with glucose in volunteer donors of boundary glycemic levels." Als voorbereiding op een publicatie in Japan Clinical Nutrition Journal.

Bertelsen, H. et al. (2001): "Tagatose." Alternative Sweeteners: Third Edition, Revised and Expanded. Ed. Lyn O'Brien Nabors, 105-127.

Boesch, C. et al. (2001). "Effect of oral D-tagatose on liver volume and hepatic glycogen accumulation in healthy male volunteers." Regulatory Toxicology and Pharmacology 33, 257-267.

Buemann, B. et al. (2000): "D-tagatose, a stereoisomer of D-fructose, increases blood uric acid concentrations." Metabolisms. Vol. 49, No 8 (Augustust), 969-976.

Donner, T.W., Wilber J.F., Ostrowski D.: ?D-tagatose, a novel hexose: Acute effects on carbohydrate tolerance in subjects with and without type 2 diabetes.? Diabetes. Obesity and Metabolism. 1999: 1, 285-291.

Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives, Sixty-Third Meeting. Geneva, 8-17 June 2004. Summary and Conclusions. http://www.who.int/ipcs/publications/jecfa/en/Summary63final.pdf

U.S. Food and Drug Administration, "Health Claims: Dietary Noncariogenic Carbohydrate Sweeteners and Dental Caries" in: Code of Federal Regulations, U.S. Government Printing Office, 2003, Sec. 101.80.

Disclaimer: De inhoud van deze site alsmede de inhoud van alle andere uitingen van Dieet Support NL BV op internet is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Dieet Support Nederland kan echter geen garanties geven met betrekking tot de aard, juistheid of de inhoud van deze informatie. Dieet Support NL BV is niet aansprakelijk voor eventueel voorkomende onjuistheden of schade dan wel voor de gevolgen van het gebruik van de betreffende informatie, vrijblijvende adviezen of producten. De site is zorgvuldig opgesteld volgens de richtlijnen van Low Carb dieten. Het gebruik van de informatie, vrijblijvende adviezen of producten is geheel voor verantwoordelijkheid van de gebruiker. De eigenaren van Dieet Support Nederland kunnen nimmer verantwoordelijk worden gesteld voor schade die optreedt aan gezondheid ten gevolge van het opvolgen van vrijblijvende NIET medische adviezen en het gebruik van de producten.